31AUG
0

Wat kost software op maat?

Wanneer bedrijven beslissen om software aan te kopen die hun bedrijfsprocessen moet ondersteunen starten ze meestal een lang beslissingsproces waarvan ze in het begin de complexiteit vaak onderschatten. Er zijn immers zoveel mogelijkheden: welke processen gaan we behandelen en welke niet? Hoe verregaand moeten we dit automatiseren? Hoe diep gaan we de software uitrollen in de onderneming? Komt de software in een webapplicatie, op een lokale server of in een datacenter? En zo kan je nog wel een eindje doorgaan. Aangezien de modale bedrijfsleider niet noodzakelijk een IT-specialist is, kunnen die vele keuzes nogal schrikwekkend zijn. Toch is het interessant om die vragen te stellen.

Vaak wordt ook de afweging gemaakt tussen maatwerk enerzijds en een standaard product anderzijds. Een standaard product kan een pakket zijn of een samenraapsel van bestaande modules, terwijl maatwerk een aangepaste standaard oplossing  kan zijn of zelfs een "custom solution from scratch". In de afweging van beide mogelijkheden krijgt maatwerk niet zelden de stempel van "duurder" opgeplakt. Maar dat is zeker niet altijd terecht. Want wat kost maatwerk?

 

Ten eerste is het zeker niet zo dat maatwerk altijd duurder is. Wanneer men werkt met standaard modules die aangepast worden, bekomt men een veel betere fit dan met een standaard product; je vertrekt immers van het probleem en niet van de reeds bestaande oplossingen. Bij maatwerk betaal je voor de aanpassingen, maar ga je niet zelden veel minder betalen voor de standaard componenten.

 

Ten tweede is maatwerk vaak ook meer een aankoop, terwijl een standaard oplossing bijna altijd in een licentiesysteem zit, waar dus een jaarlijkse licentiekost mee gemoeid is. De oorspronkelijke implementatiekost van maatwerk is misschien iets hoger, maar het is dan ook een investering. Licenties zijn geen investeringen, maar zuivere kosten. Die licentiekost moet je toch minimum op 5 jaar bekijken om een faire vergelijking te maken.

 

Ten derde is de kost van maatwerk niet altijd gekend tijdens de vergelijking, en onbekend lijkt duurder. Precies omdat het maatwerk betreft kan zelden op voorhand een zeer afgelijnde kost gedefinieerd worden. Maar mensen vergelijken prijzen, zo werkt het nu eenmaal. Belangrijk is echter om een faire vergelijking te maken. Breng ook de waarde van die betere fit en functionaliteit in rekening. Het feit dat maatwerk een echte oplossing levert en geen product is niet alleen een slogan, het is een realiteit die gebruikers van maatsoftware dagelijks ervaren in kleine details en grote voordelen die ze zeker weten te valideren. Ook die meerwaarde moet meegenomen worden in de vergelijking.

 

Zo is het snel duidelijk dat maatwerk niet altijd duurder is. Akkoord, als er voor uw onderneming een sectorspecifiek pakket bestaat dat reeds door honderden collega's wordt gebruikt, zal u niet beter af zijn met maatwerk, in geen geval zelfs. Maar hoeveel bedrijven passen hun procedures niet aan of tolereren minutenlange omwegen of ongemakken in hun software om toch maar een pakket te kunnen gebruiken? Als je al die tijd en ergernis gaat optellen, is de balans vast niet meer zo eenduidig.


Reacties

Er werden nog geen reacties gegeven.
Gebruik onderstaand formulier om de eerste te zijn!

CONTROL YOUR BUTTONS IS ÓÓK EEN DIENST VAN